Over Inspiratietour Online: Proces efficiency

Inspiratietour Online: Proces efficiency

De energiekosten stijgen en we willen de klimaatdoelstellingen voor 2030 halen. Al veel bedrijven maken sprongen om hun energiegebruik en CO2-uitstoot te verlagen. Met proces efficiency kan dit het snelst en goedkoopst. Tijdens deze inspiratietour delen ervaringsdeskundigen hun kennis en ervaring.

Programma

Het programma begint om 15:00 en eindigt om 16:30 uur.

15.00 uur            Opening door Jacques van der Worp (VEMW)
15.05 uur            Pragmatische energiebesparing levert geld op - Jack Klomp, Ten Cate Outdoorfabrics
15.30 uur            Concrete stappen voor het verduurzamen van industriële processen - Michiel Geurds, Bilfinger
16.00 uur            Efficiënte aandrijfsystemen motoren verdienen zichzelf terug - Maarten van Werkhoven, TPA adviseurs
16.30 uur            Afsluiting en einde

Pragmatische energiebesparing levert geld op - Jack Klomp, Ten Cate Outdoorfabrics
De tent- en zonweringsdoeken die TenCate Outdoorfabrics maakt, moeten worden verhit om ze weersbestendig en slijtvast te maken. Dit proces speelt zich nu deels af op 190 °C. Door te monitoren wil productieleider Jack Klomp analyseren of dit ook optimaal gebeurt. Met speciale sensoren meet hij de temperatuur in het proces. Vervolgens duikt hij de overige procesparameters in om het energieverbruik terug te dringen, zonder in te hoeven boeten op de kwaliteit. Dat lukte hem al eerder door de gebouwverwarming kritisch te bekijken. Dat leverde zo een paar duizend kuub energiebesparing op. En hij is nog lang niet klaar: “je moet je continu afvragen waarom je dingen doet zoals je ze doet. Dan kom je er achter dat als je naar de energiekosten kijkt, er ook betere alternatieven zijn."

Concrete stappen voor het verduurzamen van industriële processen - Michiel Geurds, Bilfinger
Verduurzaming van de industrie start met ambitie en het bestaande productieproces. Met het inzicht in de bestaande processen en de ambities kunnen bedrijven een weg uitstippelen naar emissievrije productie. In deze presentatie neemt Consultant industrial sustainability Michiel Geurds jullie mee in de aanpak om industrieën te verduurzamen en geeft hij concrete voorbeelden van maatregelen die hij en zijn collega’s hierin voorstellen en uitvoeren.

Efficiënte aandrijfsystemen motoren verdienen zichzelf terug - Maarten van Werkhoven, TPA adviseurs
Elektromotoren en de aangedreven apparaten als pompen, ventilatoren en machines kunnen nog heel wat efficiënter worden ingezet. Inzicht in gebruik, efficiency, kosten en staat van onderhoud, betrouwbaarheid, gebruik en kosten geeft volgens Maarten van Werkhoven al veel informatie over waar mogelijke besparingen te vinden zijnsmogelijkheden. Die besparing kan vaak verrassend eenvoudig zijn: "Een pomp hoeft bijvoorbeeld niet altijd op volle toeren te draaien. Regelen en inregelen is hier de sleutel. Soms kunnen bedrijven ervoor kiezen een nieuwere pomp te installeren of de pomp en aandrijving aan te passen. Uit een onderzoek van Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen blijkt dat dit soort maatregelen per individueel systeem van 10% tot wel 60% energie kunnen besparen. "

Voor wie

  • Industrie ketenbreed: industrie, adviseurs, toeleveranciers, vergunningverleners, NGO’s, onderzoek en overheden.
  • Functies: technologen, engineers, onderzoekers, technische dienst, utilitymanagers, plantmanagers, SHEQ-managers en Sustainability Officers.

Schrijf hier in: Inspiratietour online: Proces efficiency

 

Prijzen

Dit is een congres georganiseerd door Programma Verduurzaming Industrie. Deelname is gratis. 

Aanmelden
Schrijf u snel in voordat de bijeenkomst vol zit.

Aanmelden via de website van Programma Verduurzaming Industrie

Meer informatie:
Amber van Marrewijk
T 088 401 06 05

Sluiten