Over Inspiratietour Limburg: De groenste site en het duurzaamste bier

Inspiratietour Limburg: De groenste site en het duurzaamste bier

De eerste live inspiratietour van dit jaar leidt naar Zuid-Oost Nederland. Chemiepark Chemelot zette daar de transitie in naar de duurzaamste chemie- en materialensite van Europa. Ook bierbrouwer Gulpener koos voor een groene koers en brouwt binnenkort volledig fossielvrij.

Chemiepark Chemelot zette een aantal jaren geleden een drastische nieuwe koers in. De site waar bedrijven als Sabic, OCI, Borealis en Anqore zijn gevestigd, heeft de ambitie om door te groeien tot de meest veilige, meest duurzame en meest concurrerende chemie- en materialensite van Europa. Chemelot wil voorop lopen in kennis- en innovatie om zo de transitie naar een duurzame en circulaire economie te versnellen. Circulaire grondstoffen en verduurzaming van de energiebehoefte staan hierbij centraal.

Het duurzaamste brouwhuis van Europa

Het duurzaamste brouwhuis van Europa staat in Gulpen. In het nieuwe brouwhuis gebruikt Gulpener een speciale techniek die 75% energie bespaart ten opzichte van het oude brouwhuis uit 1965. Het brouwhuis is ingericht om aangesloten te worden op een warmtepomp. Als deze warmtepomp functioneert dan is het brouwhuis volledig fossielvrij. Om energie te besparen is de traditionele kookketel vervangen door een zogenoemde Ecostripper. Een kolom met een verticale buis met hete stoom waardoor het wort met kleine hoeveelheden tegelijk wordt gestuwd. Dat is sneller, kost minder energie en het zorgt er bovendien voor dat er nog maar 1% brouwsel verloren gaat in plaats van 9% bij het koken in het oude brouwhuis.

Programma

09.45 uur            Bussen vertrekken van Station Sittard naar Chemelot
10.00 uur            Ontvangst bij Chemelot
10.15 uur            Welkomstwoord Loek Radix en presentatie Chemelot
10.45 uur            Start bus tour duurzaam Chemelot
12.30 uur            Lunch
13.30 uur            Vertrek bus naar Gulpen
14.30 uur            Rondleiding brouwerij
15.30 uur            Einde rondleiding
16.00 uur            Bus terug naar Chemelot en Station Sittard

Voor wie

Industrie, (semi)overheden, adviseurs, onderzoek en onderwijs. Functies: technologen, onderzoekers, technische dienst, utilitymanagers, plantmanagers, SHEQ-managers en Sustainability Officers.

Schrijf hier in: Inspiratietour Limburg: de groenste site en het duurzaamste bier

 

Prijzen

Dit is een congres georganiseerd door Programma Verduurzaming Industrie. Deelname is gratis. 

Aanmelden
Schrijf u snel in voordat de bijeenkomst vol zit.

Aanmelden via de website van Programma Verduurzaming Industrie

Meer informatie:
Amber van Marrewijk
T 088 401 06 05

Sluiten