Samenwerking isoleerders en energie adviseurs

Energie-audit.jpgwoensdag 26 oktober 2022

Op woensdagochtend 12 oktober verschenen zo’n 50 mensen op de ontbijtsessie die georganiseerd is door VIB en FedEC. Voor bedrijven die meer dan 10 miljoen kWh elektriciteit of meer dan 170.000 Nm3 aardgas gebruiken geldt dat ze per 2023 moeten voldoen aan een nieuwe verplichting, de Onderzoeksplicht.

Jaap Blacquière van RVO gaf een korte presentatie waarin hij inging op de verplichtingen waar bedrijven mee te maken krijgen onder de nieuwe Onderzoeksplicht. Die onderzoeksplicht vraagt de bedrijven om in kaart te brengen welke energiebesparende maatregelen genomen kunnen worden.. Daar horen twee nieuwe onderdelen bij: de analyse naar efficiënte elektrische aandrijvingen en de isolatiescan.

Ron Ongenae, eigenaar van Epro Consult en lid van FedEC ging daarna in op de isolatiescan en deed een oproep aan de isoleerders en aan de energieadviseurs om de handen ineen te slaan. Door de kennis van die twee groepen te combineren is de verwachting dat opdrachtgevers beter geadviseerd worden en meer besparingen kunnen bereiken met isolatie. De energieadviseurs beperken zich veelal tot een berekening wat er bespaard kan worden aan energie, maar hoe dit dan in de praktijk gedaan gaat worden is kennis die bij de isoleerders ligt.

Onder leiding van FedEC voorzitter René de Schutter en met assistentie van secretaris Jan Zanen van VIB werd het publiek uitgenodigd om met een panel en onderling in discussie te treden. In het panel zaten naar de twee sprekers Jaap Blacquière en Ron Ongenae ook Rob Engelhard (Bilfinger Shared Service) en Wouter Slotema (Bilfinger Tebodin Netherlands b.v.). Rob Engelhard is binnen Bilfinger verantwoordelijk voor de uitvoering van isolatiewerkzaamheden, Wouter Slotema is o.a. verantwoordelijk voor het team van energie adviseurs.

De bijeenkomst was levendig en door meerdere aanwezigen is de intentie uitgesproken om meer samen te werken tussen isoleerders en energieadviseurs. Vanuit VIB is toegezegd om er voor te zorgen dat energieadviseurs de weg weten te vinden naar de isoleerders.

Deze eerste bijeenkomst in zijn soort is geslaagd en het ontbijt werd op prijs gesteld en gaf de deelnemers voldoende energie om actief deel te nemen aan de discussie.

Dit was slechts een eerste bijeenkomst die vraagt om een vervolg. Dit zal opnieuw worden opgepakt door VIB en FedEC samen.

« Terug

Sluiten