Nieuws


Weg met vereenvoudigd energielabel!

15-03-2019

FedEC dringt erop aan om afscheid te nemen van het vereenvoudigd energielabel voor woningen en het label weer te laten bepalen op basis van de Energie-index.

Oude tijden lijken te herleven. De discussie rond het energielabel woningbouw is weer losgebarsten. Reden is o.a. de Kamervragen die zijn gesteld naar aanleiding van het programma Radar, waar een aantal praktijkvoorbeelden besproken werden waarin de onbetrouwbaarheid van het vereenvoudigd energielabel naar voren kwam. Het ironische is natuurlijk dat de politiek verantwoordelijk is voor de introductie van het Vereenvoudigd Energie Label (VEL). Toch heeft de overheid besloten om dit in te voeren, ondanks het feit dat 13 van de 16 geraadpleegde marktpartijen indertijd aangeven dat een dergelijke eenvoudige methodiek geen enkele meerwaarde zou hebben voor de consument.

Het energielabel is ooit bedacht als vergelijkingsinstrument. Omdat er nu labels van diverse origine in de database zitten (via de vereenvoudigde methodiek en die via Energie-Index bepaling) is de vergelijkingsfunctie niet meer effectief. FedEC heeft er op aangedrongen dat het met de introductie van de NTA 8800 de hoogste tijd is om afscheid te nemen van het Vereenvoudigd Energie Label. De energietransitie is in volle gang. Er zal komende jaren een groeiende behoefte komen vanuit burgers en consumenten naar informatie over verduurzaming, gebaseerd op een betrouwbare meting.

Hoogste tijd dus om te ontvellen!

Isabelle Sternheim, voorzitter gebouwde omgeving bij FedEC