Nieuws

VMNED en FedEC sluiten zich aan bij convenant voor slimme meter

13-04-2018

VMNED en FedEC sluiten zich aan bij convenant voor slimme meter

Gebruik meetdata brengt besparing dichterbij

VMNED, vereniging van meetbedrijven in Nederland, en vereniging van energieadviseurs FedEC, hebben zich aangesloten bij het convenant voor de grootschalige aanbieding van de slimme meter. Daardoor ontstaat het door ACM gewenste gelijke speelveld voor energiebesparende diensten.

Alle huishoudens in Nederland krijgen uiterlijk in 2020 een slimme meter aangeboden. Het convenant bevat afspraken over rechten en plichten van netbeheerders en marktpartijen, zodat voor alle marktpartijen zichtbaar is wanneer en in welk postcodegebied slimme meters zijn geplaatst. Hierdoor kunnen marktpartijen huishoudens met een slimme meter een aanbod doen voor energiebesparende producten en diensten, die gebruik maken van de verbruiksdata uit de slimme meter. Dit moet leiden tot een jaarlijkse besparing van 1,5 procent op het finale energieverbruik.

Zowel VMNED als FedEC hebben hun handtekening gezet onder het convenant voor de grootschalige aanbieding van de slimme meter. Dit gebeurde op dinsdag 3 april 2018 op het hoofdkantoor van Netbeheer Nederland in Den Haag. Ondertekenaars waren FedEC-voorzitter Isabelle Sternheim en VMNED-voorzitter Herman Jonkman. Zij ondertekenden het convenant, in bijzijn van directeur Andre Jurjus van Netbeheer Nederland, de vereniging van netbeheerders in Nederland. Het convenant geldt vanaf 1 januari 2015 tot 31 december 2020.

Volgens het convenant wijzen netbeheerders, die de slimme meters installeren, klanten erop dat marktpartijen producten en diensten aanbieden die zijn te koppelen met de slimme meter. Netbeheerders verwijzen hiervoor naar de website www.energieverbruiksmanagers.nl. Elk half jaar vindt een evaluatie plaats van de samenwerking tussen netbeheerders en marktpartijen, en of de beoogde effecten van het convenant worden bereikt. Dit gebeurt met de partijen van het convenant samen met het ministerie van Economische Zaken.

Lees meer in het persbericht van VMNED en FedEC.

Foto: Isabelle Sternheim (FedEC) en Herman Jonkman (VMNED) ondertekenden op dinsdag 3 april het convenant voor grootschalige aanbieding van de slimme meter (foto Joost Agterhoek)