Nieuws

Energiecoördinator schrijft niet alleen factuurtjes

05-10-2018

Energiebesparing is een mes dat aan twee kanten snijdt: energiekosten dalen en duurzame doelen komen dichterbij. In de functie van energiecoördinator komen deze bedrijfswensen samen.

Als beleidsadviseur vastgoed bij de gemeente Woerden houdt Michel Boogert zich onder andere bezig met energieadvies. Vorig jaar volgde hij de FedEC-opleiding Energiecoördinator, waar medewerkers van bedrijven, instellingen en overheden een energieadvies op maat leren maken. De kennis uit die opleiding zet Boogert nu in voor zijn beleidsadviezen. Het belangrijkste inzicht dat Boogert uit de opleiding haalt is een helikopterbeeld van de markt. “Dat je als energiecoördinator niet alleen de energierekening in de gaten houdt, maar ook technische maatregelen doorvoert, gedrag stuurt, en ga zo maar door. Als energiecoördinator schrijf je niet alleen maar factuurtjes.”

Wet en regels over WKO’s
De informatieplicht onder het gewijzigde Activiteitenbesluit milieubeheer is een van de vele wettelijke verplichtingen voor organisaties om energie te besparen. Kennis van regels, voorschriften én kansen voor subsidie kan bijdragen aan een gedegen energieadvies. Specialist in elektrotechniek, werktuigbouwkunde, automatisering en informatisering Thomas Ingels is in zijn werk bij Croonwolter&dros veel met overheden in contact. “Dan is het nuttig om de nodige wet- en regelgeving te kennen, in mijn geval over warmte- en koudeopslag.”

Onderaan de streep
Net als Boogert leerde Ingels met de opleiding Energiecoördinator de veelzijdigheid van het werk kennen. Zijn nieuwe kennis lijkt voort te bouwen op de inzichten van Boogert. “Energiecoördinatie draait niet alleen om energiebesparing, maar ook om belastingen en facturen. Daar staan namelijk best vaak fouten in. Daarmee zijn significante bezuinigingen mee te realiseren. Besparen op energie is dus niet het enige, je leert ook hoe je financieel kan besparen onderaan de streep.”

Opleiding Energiecoördinator
Heeft u interesse in de FedEC-opleiding Energiecoördinator? Lees dan hier verder.