Nieuws


‘Tekort aan experts remt energietransitie’

15-03-2019

Een gebrek aan mensen met kennis dreigt de energietransitie te vertragen, concludeert Henri de Groot, voorzitter van de SER-commissie Energietransitie en Werkgelegenheid. Hij leidde het nieuwjaarsdebat, dat inging op mogelijke oplossingen.

We zitten in een periode waarin we de balans opmaken over de energiemarkt, vindt Henri de Groot, voorzitter van de commissie Energietransitie en Werkgelegenheid van de Sociaal Economische Raad (SER). Deze commissie heeft de gevolgen van de energietransitie op de werkgelegenheid in kaart gebracht. Die gevolgen zijn ingrijpend, zo waarschuwt De Groot. Zo verdwijnen er naar verwachting 2700 banen als de vijf kolencentrales in Nederland sluiten. Aan de andere kant komen er veel banen bij die gericht zijn op ‘groene’ energie, zoals bij leveranciers van zonnepanelen en installateurs.

De Groot leidde op 10 januari in Baarn het nieuwjaarsdebat van F&B, waar experts van het MBO, HBO en de universiteit spraken over mogelijke oplossingen voor het tekort aan expertise op de arbeidsmarkt. “Het concept-Klimaatakkoord ligt er, het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Planbureau zijn aan het rekenen en de politiek houdt de kaarten door interne spanningen op de borst. Wat nu?” Het begin van het nieuwe jaar was het perfecte moment om te praten over een van de grote uitdagingen van de energietransitie: scholing en de arbeidsmarkt.

Bron: Ensoc.nl