Nieuws


Goed ventileren, energiebesparing en het coronavirus

12-08-2020

Veel energie adviezen zijn bedoeld om te zorgen voor energiebesparing zoals, isolatie, warmtewielen, recirculatie en het beperken gebruik van buitenlucht. De huidige corona-crisis roept daarentegen vragen op zoals moet de ventilatie verhoogd worden, de filters vaker vervangen worden, en wat doen we met de airco? Hoe ga je daar als energie-adviseur op een goede manier mee om?

De specialisten van een aantal kennisorganisaties zoals de VLA (Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten), TVVL (kennisplatform installatietechniek), ISSO (kennisinstituut bouw- en installatietechniek) en VCCN (Vereniging Contamination Control Nederland) hebben hun krachten gebundeld. In aansluiting op de inzichten van internationale wetenschappers adviseren deze organisaties om gebouwen goed te ventileren. Specifiek op plekken waar mensen langere tijd in slecht geventileerde ruimten zitten is dit van groot belang.

In de vraagbaak op TVVL Connect en in een REHVA document geven de specialisten allerhande adviezen en antwoorden als het gaat om efficiënt ventileren. Met name in ruimten waar meerdere mensen regelmatig relatief dicht op elkaar zitten, is het verstandig om de ventilatievoorzieningen goed te checken.
In essentie komt het neer op:

Maximaliseer de verse luchttoevoer
Minimaliseer recirculatie van de lucht
Bekijk of de inzet van filters en andere lucht reinigende apparaten zinvol is
Meer informatie, zie deze link